İstirdat kelime anlamı olarak geri verme anlamına gelmektedir. İstirdat davası ise cebri icra tehdidi altında borçlu olmadığı halde icra borcunu ödeyen kişinin bunu takipte alacaklı olarak görünen kişiden geri alması için açılan davadır. Menfi tespit davasında teminat yatırılmayıp ihtiyati tedbir istenmediyse ve bu yüzden para icra veznesinden alacaklı hesabına geçtiyse artık menfi tespit davası istirdat davası olarak devam edecektir. İstirdat davasını açan kişi ödediği parayı aslında ödemekle yükümlü olmadığını ispat etmek zorundadır.
İstirdat Davasının Şartları Nelerdir?
- Borçlusu olunmayan bir borcun ödenmesi gerekmektedir. Bu borcu borçlu ödemiş olabileceği gibi 3. kişi de ödemiş olabilir. Ancak eğer borç zamanaşımına uğradığı halde ödenmişse istirdat davası ile geri alınamaz.
- Paranın icra takibi sürerken ödenmiş olması gerekmektedir. Eğer icra takibi başlamadan ödenmişse istirdat davası ile geri alınamaz.
- Ödenen paranın icra tehdidi altında ödenmiş olması gereklidir.
İstirdat Davasında Zamanaşımı
İstirdat davası borç ödendikten sonra 1 yıl içinde açılmalıdır. Bu süre hak düşürücü süredir. 1 yıl içinde dava açılmaz ise dava açma hakkı düşer. İcra ve İflas Kanuna göre “Takibe itiraz etmemiş veya itirazının kaldırılmış olması yüzünden borçlu olmadığı bir parayı tamamen ödemek mecburiyetinde kalan şahıs, ödediği tarihten itibaren bir sene içinde, umumi hükümler dairesinde mahkemeye başvurarak paranın geriye alınmasını isteyebilir.”
İstirdat Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme
İstirdat davasında görevli mahkeme icra mahkemeleri değil genel yetkili mahkemelerdir. Yetkili mahkeme ise icra takibinin bulunduğu yer mahkemesi veya davalının yerleşim yeri mahkemesidir. Eğer taraflar arasında düzenlenmiş geçerli bir yetki belgesi var ise belgede belirtilen yer mahkemesi de yetkili olmaktadır.