info@gunaydinhukuk.org
Babacan Port Royal Rezidans B Blok Daire:26 Küçükçekmece / İstanbul

Takip Edin:

Uncategorized @trBasit Yargılama Usulü Nedir?

Hukuk Muhakemeleri Kanununda Basit Yargılama Usulü

Basit yargılama usulü daha hızlı çözülmesi gereken ve teferruatlı olmayan davalarda uygulanan bir usuldür. Daha kolay ve çabuk bir inceleme söz konusu olur. HMK m.385’e göre “Çekişmesiz yargı işlerinde, niteliğine uygun düştüğü ölçüde, basit yargılama usulü uygulanır.” Basit yargılama usulünde sadece dava dilekçesi ve cevap dilekçesi olur. Dava dilekçesinin tebliğinden itibaren davalıya cevap dilekçesi için 2 haftalık süre verilir. Ancak hâkim tarafından bir defa için 2 haftayı geçmeyen bir ek süre talep halinde davalıya verilebilir.

Ceza Muhakemeleri Kanunda Basit Yargılama Usulü

Basit yargılama usulü CMK m. 251’de yer alan suçlar için daha hızlı ve daha seri olarak duruşma yapılmadan yürütülen bir yargılamadır. Asliye ceza mahkemesince, iddianamenin kabulünden sonra adli para cezasını ve/veya üst sınırı iki yıl veya daha az süreli hapis cezasını gerektiren suçlarda basit yargılama usulünün uygulanmasına karar verilebilir.

Basit yargılama usulünün uygulanmasına karar verildiği takdirde mahkemece iddianame; sanık, mağdur ve şikâyetçiye tebliğ edilerek, beyan ve savunmalarını on beş gün içinde yazılı olarak bildirmeleri istenir. Basit yargılama usulünde mahkûmiyet kararı verildiği takdirde ceza dörtte bir oranında indirilir.

Basit yargılama neticesinde verilen hükümlere karşı itiraz edilebilir. Süresi içinde itiraz edilmeyen hükümler kesinleşir. İtiraz üzerine hükmü veren mahkeme tarafından duruşma açılır ve genel hükümlere göre yargılamaya devam olunur.

https://gunaydinhukuk.org/wp-content/uploads/2022/05/ghb-1.png
Babacan Port Royal Rezidans Kartaltepe Mah. 1. Malazgirt Cad. No:6/2 B Blok Daire:26 Küçükçekmece / İstanbul
0212 951 05 15
info@gunaydinhukuk.org

Takip Edin:

YASAL UYARI

Bu web sitesinde yer alan içerikler Avukat & Müvekkil ilişkisi oluşturmaya yönelik değildir ve bir davet veya reklam olarak dikkate alınmamalıdır. Web sitesinde bulunan tüm içeriklerin telif hakkı Av. Cemal Vehbi GÜNAYDIN’a aittir. Web sitesindeki içeriklerin izinsiz bir şekilde kopyalanarak veya kısaltılarak başka web sitelerinde yayınlanmasının tespiti halinde hukuki ve cezai işlem uygulanacaktır.

© 2025 Günaydın Hukuk Bürosu – Tüm Hakları Saklıdır.