İş hukuku, iş, işçi ve işveren konularını inceleyen; işçiyle işveren arasındaki hukuki ilişkileri düzenleyen ve uyuşmazlıklara çözüm arayan hukuk disiplinidir. Ayrıca iş hukuku, işveren ve işçinin devletle olan ilişkilerini düzenler.
İş hukuku, bireysel iş hukuku ve toplu iş hukuku olmak üzere iki alt disipline ayrılmaktadır.
Bireysel İş Hukuku Nedir?
Bireysel iş hukuku, işveren ve devlet ile birey olarak işçi arasındaki hukuki işlemleri inceler. Sözleşmenin kurulması, işçi ve işverenin borçları, sözleşmenin sona ermesi, çalışma ücreti ve süreleri, izinler ile iş sağlığı ve güvenliği konuları ele alınır. Genellikle işçi sayısı az olan küçük işletmelerde ve sendikal faaliyetlerin bulunmadığı işyerlerinde bireysel iş hukuku uygulanmaktadır.
Toplu İş Hukuku Nedir?
Toplu iş hukuku, işçi ya da işverenlerin kurdukları sendikalar vasıtasıyla girdikleri hukuki ilişkileri ele alan hukuk dalıdır. Bu alan kendi içinde toplu iş sözleşmesi hukuku, sendikalar hukuku ve toplu iş uyuşmazlıkları hukuku şeklinde alt dallara ayrılmaktadır.
Sendikalar hukuku kapsamında sendikaların kuruluş ve işleyiş esasları, sendikal hak ve özgürlükler ile sendikalara üyelik konuları incelenir.
Toplu iş sözleşmesi hukukunda işveren veya işveren sendikası ile işçi sendikası arasında toplu iş sözleşmesinin yapılması, bu sözleşmenin hüküm ve sonuçları incelenir.
Toplu iş uyuşmazlıkları hukukunda ise toplu iş görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması durumunda gidilecek barışçıl çözüm yolları ile grev ve lokavt gibi konular ele alınır.