Ticaret hukuku, ticaret işlerini, ticaret yapan kişileri ve işletmeleri düzenleyen kuralların tamamını kapsar. Ticaret hukukunun kapsamında ticari işletme, tacir, unvanlar, işletme adları, haksız rekabetin önlenmesi, ticaret sicilleri, cari hesaplamalar gibi konulardan bahsedilir. Ticaret hukukunu ilgilendiren davalar, o yerde varsa Asliye Ticaret Mahkemeleri tarafından, bu mahkemelerin olmadığı yerlerde ise Asliye Hukuk Mahkemelerince bakılır.
Ticari işletme hukuku ise ticaret hukukunun alt disiplinidir. Tacirlerin, tacir olmayan gerçek veya tüzel kişilerin kurabilecekleri işletmeleri, bunlara ait kuralları ve birbirleriyle olan ilişkilerini düzenler. Bu alandaki en önemli kavramlar tacirlik ve ticari işletmelerdir. Tacir, gerçek kişilerde bir ticari işletmeyi tamamen veya kısmen kendi adına ve kendi hesabına yönelik işleten kişileri tanımlar. Ticari işletme ise kar sağlamak amacıyla kurulmuş işletmeleri ifade eder. İşletmenin ticari bir işletme sayılabilmesi için kanun bazı şartlar öngörmüştür. Bu şartlar şu şekildedir:
- Kar amacı gütmeli
- Esnaf faaliyetinin sınırlarını aşmalı
- Devamlı faaliyet göstermeli
- Bağımsız olmalı
Bu alandaki bir başka başlık ise e ticaret olarak belirlenebilir. E ticaret, temelde yapılan alışverişin sanal bir pazara taşınması olarak adlandırılabilir. İnternetin gelişimiyle hayatımıza girmiş, Covid salgınıyla birlikte en popüler zamanını yaşamıştır. Ancak alışverişin sanal ortama taşınmasıyla beraber güvenlik sorunları artmıştır. E ticaretin doğasından kaynaklı sorunları, satış ilişkilerini, güvenlikle ilgili önlemleri ve bunlara ilişkin yaptırımları düzenleyen alan e-ticaret hukuku olarak adlandırılmaktadır.