İcra takibi başlatma alacaklı kişi ya da avukatı aracılığıyla yapılabilir. Gerekli olan evraklar hazırlanır ve bu evraklarla icraya verilecek kişinin yerleşim yerinde bulunan icra müdürlüğüne başvurulur. Başvurunun kabul edilmesi için bu belgelerin yanı sıra, ödeme emri ve takip talebi de hazırlanmış olmalıdır. Ardından icra tevzi bürosuna gidilerek belirlenen harç tutarı ödenir. Kişi burada başka bir icra müdürlüğüne yönlendirilir. Buraya hazırlanan belgeler bırakılır ve karşı tarafa ödeme emri gönderilmesi için gerekli işlemler yapılır.
İcra prosedürü temel olarak kişiye bir takip başlatılması ve son olarak mallarının satışının gerçekleştirilerek borçlarının ve mahkeme masraflarının ödenmesi olarak özetlenebilir. Bu sürecin başlayabilmesi için alacaklı ödenmeyen alacağı için öncelikle mahkemeye başvurması gerekir. Zira mahkeme kararı olmaksızın icraya başlanması mümkün değildir. Mahkemenin karar vermesinden sonra, borçlu 10 gün içinde borcunu ödemez ya da itirazda bulunmazsa cebri icra başlar.
Ancak borçlu kişilerin de aşırı derecede mağdur edilmesi hukuk düzeni açısından doğru değildir. Bu sebeple kişilerin yaşamlarını devam ettirmelerine yarayan eşyalar hacze konu olmaz. Haczedilebilecekler ise şunlardır:
- Taşınmaz mallar
- Yaşam için temel sayılmayan araç, lüks tekne vb. taşınırlar
- Maaşın 1/4i
İcra takibi külli ve cüzi icra olarak ikiye ayrılır. Cüzi takipte yalnızca bir alacaklıdan bahsedilir. Borçlunun malvarlığının yalnızca bir kısmı haczedilerek bu alacak ödenir. Külli icra takibi ise yalnızca tacir sıfatına sahip kişiler için uygulanabilen bir takip yoludur. Burada borçlunun tüm malvarlığının haczedilir ve alacaklılarının tamamına ödeme yapılır.