Türk Ticaret Kanunu kısmen de olsa kendi adına bir ticari işletme işleten kişiyi tacir olarak tanımlar. Tabi birtakım şartları olduğu gibi tacir olmanın sonuçları da vardır. Bu sonuçlardan bazıları şu şekildedir:
- Bir tacirin basiretli olması: Tacir kişi sonuçları ve olası tehlikeleri önceden görür ve bunlara göre önlem alır.
- İflasa tabi olma: Tüm ticari faaliyetleri için oluşan borçlarının yanında ticari olmayan işlemlerinden doğan borçları dolayısıyla da iflasa tabidir.
- Defter ve belge tutmak: Tacirler ticari işletmeleri gereği yaptıkları tüm işlemleri bir defterde kayıt altında tutar. Bu defterleri de belirli bir süre Bu defterler hem bir sorumluluk hem kontrol aracı hem de ispat vasıtasıdır.
- Fatura veya fiş düzenlemek: Tacirler ticari işlemleri için fiş ve fatura düzenlemek zorundadır.
- Ticari odalara kayıt yaptırmak: Tüm gerçek ve tüzel kişiliklere sahip tacirler ticari işletmelerini bulunduğu yerdeki odalara kayıt yaptırmak zorundadır.
- Ticari unvanının kullanılması: Tacirler seçtikleri ticari unvanını ticaret sicili tescili yaptırmakla yükümlüdürler. Tescil ettirdikleri ticaret unvanlarıyla ticari işlem yapar ve bunun sonucunda belgelere bu unvanla imza atar, belge düzenler ve sair evrakları oluştururlar.
- Ücret ve cezada indirim isteyememe: Tacirler yaptıkları sözleşmede yer alan ücret ve cezanın yüksek düzenlendiğini ileri sürerek bedelde indirim isteyemez.