Tasarrufun iptali davası; icra takibi ile alacağını tahsil edemeyen alacaklının, borçlunun son 5 yılda mal kaçırma maksadıyla yaptığı taşınır ve taşınmaz mallarına ilişkin tasarrufların iptalini istemek amacıyla borçluya ve malı devralan 3. kişiye karşı açtığı dava çeşididir.
Tasarrufun İptali Davasının Şartları
- Alacaklı ve borçlu arasında gerçek ve hukuki ilişkiye dayanan bir borç olmalıdır. Bu şart menkul veya gayrimenkulü devralan 3. kişiyi koruma amacıyla konulmuştur.
- Borçlu hakkında geçici veya kalıcı aciz vesikası mevcut olmalıdır. Aciz vesikasının varlığı dava açmak için bir şart değildir fakat dava süresince en geç temyiz aşamasında bu eksikliğin tamamlanması gerekmektedir. Borçlunun hacze kabil malı olmadığını gösteren haciz tutanağı da aciz vesikası yerine geçmektedir.
- Borçlu hakkında alacaklı tarafından başlatılan icra takibi kesinleşmiş olmalıdır.
- Başlatılan icra takibinin başlangıç tarihi borçlunun tasarruf tarihinden önce olmalıdır.
Tasarrufun İptali Davasında Hak Düşürücü Süre
Tasarrufun iptali davasında zamanaşımı süresi değil hak düşürücü süre mevcuttur. Bu süre acizden dolayı tasarrufun iptali için 1 yıl iken ivazsız tasarrufların iptali için 2 yıldır. Eğer borçlu zarar vermek amacıyla yaptıysa hak düşürücü süre 5 yıldır. Alacaklı, hak düşürücü süre dolmadan borçluya veya tasarrufu devralan 3. kişiye dava açmalıdır.
Tasarrufun İptali Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme
Tasarrufun iptali davalarında alacak bir ticari ilişkiye dahi dayansa görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir. Yetkili mahkeme ise borçlunun veya 3. kişinin yerleşim yeri mahkemesidir.