Meslek hastalığı, kişinin devamlı olarak aynı işi icra etmesinden kaynaklanan ve bu işin şartlarından dolayı meydana gelen sürekli veya geçici bedenen veya ruhen engellilik halidir.
Meslek hastalığı nedeniyle tazminat davası ise işçinin bu sebeple uğradığı iş görememezlik halini, hastane masraflarını, yaşadığı elem ve kederi karşılamak adına açılan gerek maddi gerekse manevi tazminat türüdür.
Meslek Hastalığı Nedeniyle Maddi Tazminat Davası
Maddi tazminat türünde işçi, meslek hastalığı nedeniyle yaşadığı maddi kayıpları talep edebilmektedir. Örneğin işçi hastane giderlerini, çalışamadığı günler için mahrum kaldığı maaşı ve eğer meslek hastalığı hali kalıcı ise çalışamayacağı günler için de çalışma kaybı oranında maddi tazminat talep edebilmektedir. Ancak mahkeme tarafından hükmedilecek tutar SGK’nın ödeme yapmadığı tutar ile sınırlıdır. Ayrıca tazminat tutarının belirlenmesinde işçinin ve işverenin kusur oranları ve kişinin en son aldığı ücret de göz önünde bulundurularak karar verilir.
Meslek Hastalığı Nedeniyle Manevi Tazminat Davası
Manevi tazminat türünde işçi, meslek hastalığı nedeniyle yaşadığı her türlü manevi zararın talebini isteyebilmektedir. Kişinin meslek hastalığı nedeniyle yaşadığı elem ve acının bir nevi karşılığıdır. Manevi tazminat; kişinin yaşı, mesleği, maluliyet oranı ile orantılı şekilde hükmedilmektedir.
Meslek Hastalığı Nedeniyle Tazminat Davalarında Yetkili ve Görevli Mahkeme
Meslek hastalığı nedeniyle tazminat davalarında görevli mahkeme İş Mahkemesidir. Yetkili mahkeme ise işverenin davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesidir.
Meslek Hastalığı Nedeniyle Tazminat Davasının Zamanaşımı Süresi
Meslek hastalığı nedeniyle açılacak olan tazminat davalarında zamanaşımı süresi 10 yıldır. Bu süre zararın öğrenilmesinden itibaren başlamaktadır.