info@gunaydinhukuk.org
Babacan Port Royal Rezidans B Blok Daire:26 Küçükçekmece / İstanbul

Takip Edin:

Tüketici HukukuMalpraktis Nedir?

Sağlık alanında tedavi görmek isteyen kişiler hastaneye başvurduklarında doktorların veya sağlık personellerinin yaptığı bazı hatalar meydana gelebilmektedir. Tıbbi müdahalede meydana gelen bu hatalar personelin ilgisizliği, deneyimsizliği veya bilgisizliğinden ortaya çıkabilir. Tüm bunların hepsine ve daha basit anlamda tıbbi müdahalede bulunurken özen yükümlülüğüne aykırı davranmaya malpraktis denilmektedir.

Sağlık personellerinin bu hatalı davranışları ve özen yükümlülüklerini yerine getirmemelerinden kaynaklı olarak zarara uğrayan kişi zararını gidermek için maddi veya manevi tazminat davası açabilir. Malpraktis yani hatalı tıbbi uygulama icrai olabileceği gibi ihmali de olabilir. Örneğin doktorun yanlış bir tedavi uygulaması icrai bir hatayken, hiç tedavi uygulamaması ihmali bir hatadır.

Malpraktis ve komplikasyon birbirinden farklı kavramlardır. Bir tedavi uygulaması her kişide farklı sonuçlar meydana getirebilmektedir. Eğer doktor tıp biliminin gereklerine ve kurallarına uygun davranıp gerekli özeni göstermişse meydana gelen olumsuzluk malpraktis değil komplikasyon olmaktadır.

Malpraktis meydana getirebilecek bazı haller şunlardır;

  • Doktorun yanlış teşhis koyması

Doktor, gerekli tahlilleri veya röntgen görüntülerini eksiksiz istememiş olabilir. Görüntü incelemeleri sonrası özensiz davranması sonucunda veya bilgi eksikliğinden hastaya yanlış tanı koyabilir ve bunun neticesinde hasta maddi veya manevi zarara uğrayabilir.

  • Hatalı uygulanan tedavi

Doktor doğru tanıyı koymuştur fakat uygulanacak tedaviyi yanlış belirlemiş olabilir. Örneğin hastaya tıbbi anlamda gerekli olmayan tedavide bulunup gerekli olmadığı halde ameliyat yapılması veya ameliyat esnasında hastanın içinde yabancı madde unutulması hatalı uygulanan tedavinin bir sonucudur.

  • Hastaya yeteri kadar bilgi vermeme veya hastayı aydınlatmama

Hekimler konulan teşhis sonucunda hastayı aydınlatmak ve uygulanacak tedavi hakkında hastanın rızasını almak zorundadırlar. Hastanın yeterince bilgilendirilmemesi veya rızası dışında tedavi uygulanması sonucu malpraktis yani hatalı tıbbi müdahale unsurları oluşur.

https://gunaydinhukuk.org/wp-content/uploads/2022/05/ghb-1.png
Babacan Port Royal Rezidans Kartaltepe Mah. 1. Malazgirt Cad. No:6/2 B Blok Daire:26 Küçükçekmece / İstanbul
0212 951 05 15
info@gunaydinhukuk.org

Takip Edin:

YASAL UYARI

Bu web sitesinde yer alan içerikler Avukat & Müvekkil ilişkisi oluşturmaya yönelik değildir ve bir davet veya reklam olarak dikkate alınmamalıdır. Web sitesinde bulunan tüm içeriklerin telif hakkı Av. Cemal Vehbi GÜNAYDIN’a aittir. Web sitesindeki içeriklerin izinsiz bir şekilde kopyalanarak veya kısaltılarak başka web sitelerinde yayınlanmasının tespiti halinde hukuki ve cezai işlem uygulanacaktır.

© 2025 Günaydın Hukuk Bürosu – Tüm Hakları Saklıdır.