Kooperatifler kuruldukları alanda bulunan üretici ve tüketici gibi tarafların ihtiyaçlarının belirli bir elden ve uygun maliyetlerle karşılanmasını sağlamak amacıyla kurulurlar. Kooperatifleri yedi kişi birleşerek oluşturur. Ortakların oluşturduğu ana sözleşme, ilgili bakanlığın onayına gönderilir. Gerekli onay çıktıktan sonra ticaret siciline tescil gerçekleşir ve ilan edilir. Tescil anı itibariyle kooperatif kurulmuş olur.
Yukarıda da bahsedildiği gibi kooperatifin temel amacı faydalanacak kişilerin menfaatidir. Dolayısıyla kâr amacı taşımazlar. Bu gereklilik Kooperatifler Kanunu içerisinde de kendine yer bulur. Ortakların miras ve payın devri gibi yollarla sayılarını arttırmaları ve istedikleri takdirde ortaklıktan ayrılmaları mümkündür. Bazı türleri ise şu şekildedir:
- Konut Yapı Kooperatifleri: Temel bir ihtiyaç olan konutları faydalanması amaçlanan kişilere uygun ve kaliteli şekilde sağlamayı amaçlar.
- Tarım Kredi Kooperatifleri: Günlük hayatta en sık duyduğumuz kooperatif çeşididir. Çiftçilerin ürünlerini yeterli fiyata satabilmesini, tüketicinin ise bu ürünlere ucuz ve kolay şekilde ulaşabilmesini amaçlar. Ancak bu kooperatif tipi, özellikle üreticiyi korumayı amaçlar. Dolayısıyla üreticinin ihtiyaçları ön plandadır. Yine kredi sağlama vb. yardımlar sağlanır.
- Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri: Bu kooperatif tipi ise üretim ve satım aşamalarından çok tarımdaki istihdamı yönlendirmeyi hedef alır. İşçi, eğitim ve teknoloji gibi alanlarla ilgili destek verir.